mieskuvonk.hu

Menyasszonyképző blog

Menyasszonyképző blog

Névviselési szokások

2015. október 10. - mieskuvonk.hu

A héten egyéni felmérést végeztünk, amiben majdnem háromszázan vettetek részt. Köszönjük ezt a nagyszámú aktivitást és a hasznos információkat, amikkel szolgáltatok! De lássuk az eredményeket!

Nemek

A válaszadók 14%-a férfi, 86%-a nő volt. Ez az arány nyilvánvalóan abból fakad, hogy Magyarországon még mindig inkább a nőket érinti a házassági névviselés kérdése, hiszen a férfiak között viszonylag kevés azoknak a száma, akik a házasságkötéskor megváltoztatják a nevüket. A felmérésben részt vevő férfiak 92%-a tartotta meg a születési nevét. 

 

Képzettség

A kitöltők legnagyobb része magasan képzett, főiskolát vagy egyetemet végzett nő és férfi volt. 

általános iskola 0%
középiskola (szakiskola, gimnázium, szakközépiskola) 24.6%
főiskola, főiskolai továbbképzés 36.8%
egyetem, egyetemi továbbképzés 38.6%

 

Névviselés a férfiaknál

A férfiak esetében az összes válaszadó férfi 92%-a megtartotta születési nevét. Csupán 5% választotta a kötőjeles változatot, 3% pedig egyén variációban használja a nevét. Külön érdekesség, hogy a kötőjeles változatot bejelölő férfiak között volt egy egyedülálló is. (Ha véletlenül magadra ismersz és van kedved, írd meg, hogy milyen motiváció alapján jelölted ezt a választ!)

 

Névviselés a nőknél

A nők legnagyobb százaléka ragaszkodik valamilyen formában a saját lánykori nevéhez, hiszen 34%-a megtartotta születési nevét, 23%-a a kötőjeles formát választotta, 22%-a pedig a Tóthné Kiss Ágnes formulát. Legnagyobb arányban azok vannak, akik a saját és a férjük vezetéknevét is viselik, összesen 45% döntött így. 

 

Kiss Ágnes (lánykori név megtartása) 34.2%
Tóthné Kiss Ágnes 21.8%
Kiss-Tóth Ágnes vagy Tóth-Kiss Ágnes 23.3%
Tóth Péterné 2.7%
Tóth Péterné Kiss Ágnes 0.8%
Tóth Ágnes (férj vezetéknevének használata) 16.3%
Tóthné Tóth Ágnes (nem elírás) 0%
egyéb 0.8%

Érdekesség, hogy a leginkább hagyományosnak számító Tóth Péterné formát megjelölő 7 nő közül 5, a 21-30 éves korosztályba tartozik, végzettségük változó, tehát ez a forma még a fiatalok körében is (bár kevés arányban) megjelenik.

A viszonylag hosszúnak mondható Tóth Péterné Kiss Ágnes formát csak ketten választották, viszont elmondható, hogy esetükben nincs második keresztnév, így a viselt névváltozat nem rövidebb, mint azon 12 nő esetében, akiknek két keresztnevük van, és a kötőjeles verziót választották, vagy annak a 8 nőnek az esetében, akik a Tóthné Kiss Anita Ildikó formát viselik. 

Összességében elmondható, hogy a két keresztnév megléte nem befolyásolja a névválasztást, hiszen nem nagyobb jelentősen azoknak a száma, akik emellett csupán egy vezetéknevet viselnek. 

Illetve még egy tény, ami a várakozásomnak megfelelő volt, senki nem választotta a Tóthné Tóth Ágnes formát (ami jelen esetben nem azt jelenti, hogy a feleség és a férj vezetékneve is Tóth volt, a házasságkötéssel pedig a feleség a férj vezetéknevét Tóthné formában vette fel, hanem a saját Kiss vezetéknév elhagyását, viszont a férj vezetéknevének kétszeres felvételét jelenti). Kíváncsi lennék, éves szinten Magyarországon hány nő él ezzel a lehetőséggel, mert bár elsőre talán furcsa hangzású, nagyon is el tudom képzelni azt a helyzetet, amiben valaki ezt választja. 

 

A kérdőív továbbra is elérhető és kitölthető itt, ha kedvet érzel hozzá, nyugodtan jelöld be a válaszaidat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mieskuvonk.blog.hu/api/trackback/id/tr607954110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása