mieskuvonk.hu

Menyasszonyképző blog

Menyasszonyképző blog

Hogyan válassz esküvői helyszínt?

2015. szeptember 30. - mieskuvonk.hu

Ha meghoztátok az első döntéseket az esküvőtökkel kapcsolatban, elkezdhettek gondolkodni a helyszínen, és azon, hogy milyen menetrendet képzeltek el a nagy napon.

A magyar szokások szerint az esküvő után illik vacsorával és zenés mulatsággal várni a vendégeke04326571fa3462a82f44bf21e57d9e37.jpgt. Én viszont arra biztatlak titeket, hogy csupán az elvárások miatt ne kössetek kompromisszumot. Persze figyelembe kell venni az igényeket, de csak addig a határig, amíg nektek is kényelmes. Ha például nem szeretitek a mulatós zenét, nem muszáj követni a hagyományt, választhattok mást is a lakodalomra. 

A vacsorával kapcsolatban is lehetnek alternatívák, hiszen van, aki csak éjfélig foglalja le az éttermet és nem csap nagy mulatozást, csak vacsorára hívja a vendégeket. Ebben az esetben javaslom, hogy ezt tudassátok a vendégekkel. Magyarországon még igen ritka, viszont számomra csöppet sem elképzelhetetlen, hogy a szertartás után csak állófogadás várja a vendégeket.

Először is vegyétek sorra, hogy milyen helyszínek jönnek szóba. Ragaszkodtok a lakóhelyetek környékéhez, esetleg egyikőtök szülőhelyét választjátok, vagy ezektől teljesen eltérő távolabbi helyszínt is bevállaltok. Át kell gondolnotok azt is, hogy a család idősebb vagy nehezen közlekedő tagjai hogy jutnak el a helyszínre, nem túl megterhelő-e számukra, hogy az egész napos részvétel mellett még egy hosszabb utazást is bevállaljanak. Ha mindenképpen szeretnétek, hogy ott legyenek, olyan helyszínt válasszatok, ahova ők is könnyen eljuthatnak, hiszen könnyebb utazásra bírni a fiatalabb, tehetősebb rokonokat.

a78046facd9ec11041a8143413b641bf.jpgAz esküvői vacsora helyszíne lehet egyben a szertartás helyszíne is, ha kihelyezett esküvőt szeretnétek, vagy a szertartásvezetés mellett döntöttetek. Ebben az esetben tájékozódjatok, hogy a kiszemelt helyen ezt meg lehet-e tenni, az adott vendéglátóhelyen van-e rá lehetőség. Ha kültéri esküvőt terveztek, mindenképpen legyen B-tervetek rossz idő esetére is, hiszen lehet, hogy a helyszín gyönyörű, de senki sem vesz részt szívesen az esőben ácsorogva bármilyen rendezvényen. Ha közterületen szeretnétek tartani, például a kedvenc parkotokban, szükségetek lesz sok mindenre. Elsősorban közterület-foglalási engedélyre, amely persze pénzbe kerül, és a helyi Polgármesteri Hivatalban kérvényezhetitek. Ha ez megvan, nektek kell gondoskodnotok a helyszín berendezéséről, üléshelyekről, hangosításról, díszítésről. Ez nem kis feladat, és csak a legelszántabbaknak ajánlom, hiszen jóval drágább és bonyolultabb is a kivitelezése.

 

Ha csak a vacsorát tervezitek a kiválasztott helyszínen megtartani, sokkal egyszerűbb helyzetben vagytok. Ebben az esetben mindenképpen tisztázzátok a legapróbb részleteket is a szervezővel. Mindenképpen figyeljetek az alábbiakra, mert nem feltétlenül azt kapjátok a pénzetekért, amit reméltek.

  1. Mindenképpen kössetek szerződést, ami tartalmazza a feltételeket. Többek között a szerződő felek nevét, a szerződés tárgyát, a vacsora részleteit, az italfogyasztást (behozható-e rövidital, fogyasztás alapján számláznak vagy korlátlan az italfogyasztás), a dekoráció pontos részleteit. Tartalmazza a fizetési feltételeket, és azt, hogy az éttermet meddig foglaljátok le. Ezen kívül írjatok bele mindent, amiben megállapodtatok, mert lehet, hogy egyébként a nagy napig "elfelejtődik".
  2. Ha előleget adtok, arról mindenképpen kapnotok kell bizonylatot, amelyet a szervező aláír, és ezzel igazolja, hogy a pénzt eltette. Ennek hiányában senkinek ne adjatok előleget. Vihettek saját példányt is, ha így biztosabbnak érzitek a helyzetet. Innen le is tudtok tölteni egy mintát. 
  3. Ha a helyszín meglepően kihalt, ebédidőben sincs egy vendég sem, az rossz jel lehet, hiszen jelentheti azt is, hogy nem megfelelő a színvonal, ezért nincs forgalom.
  4. Ha az étterem vagy az ahhoz tartozó helyiségek (pl. wc) nincsenek megfelelően takarítva, az sem túl bizalomgerjesztő, így gondoljátok meg, hogy oda szervezitek-e az esküvőtöket.
  5. Tisztázzátok, hogy hány vendég fér el az étteremben, és ha nem megfelelő a szám, mondjatok le róla, hogy ott tartjátok az esküvőt, mert a szervező biztosan tudja, mi a keretszám, ne bíráljátok felül.
  6. Ha vannak távolról érkező vendégek, nem árt rákérdezni, hogy van-e a helyszínen vagy annak közelében szállás, illetve van-e az étteremnek szerződése kedvezményes taxiszolgáltatásra.

 

Elképzelhető, hogy sok helyszínt be kell járnotok, mire megtaláljátok a nektek megfelelőt, de ha elsőre rábukkantok a tökéletesre, akkor ne habozzatok lefoglalni!

Képek forrása: https://www.pinterest.com/mieskuvonk/blog-fot%C3%B3i/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mieskuvonk.blog.hu/api/trackback/id/tr517799722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása