mieskuvonk.hu

Menyasszonyképző blog

Menyasszonyképző blog

Hogyan készíts esküvői költségvetést?

2015. szeptember 21. - mieskuvonk.hu

Amikor esküvőszervezésre kerül a sor az első pár nap boldogsága és felhőtlen ujjongása után óhatatlanul is előkerül a sok kérdés között az is, hogy mit miből és mennyiért finanszírozzatok.

Ha nem vagytok pénzügyi szakemberek, talán nem egyszerű feladat, hogy a költségvetést összeállítsátok és a szervezés végére ne szökjenek az egekbe a költségek. Van viszont egy jó hírem, az alábbi segítséget használva ti is könnyen túllendülhettek ezen a feladaton.

Azt szoktam mondani az esküvő előtt álló pároknak, hogy az alábbi kérdéssorokat először beszéljétek meg őszintén, és csak aztán kezdjetek neki táblázatokat gyártani.

  1. A házasság után közös lesz-e a pénzetek, bankszámlátok, vagy mindenki megtartja a sajátját? Persze ez tárgytalan, ha már amúgy is összevontátok a vagyonotokat vagy adósságotokat. 
  2. Kinek mennyi pénze van, vagy együtt mennyi pénzetek van, amit az esküvőre el tudtok költeni?
  3. A költségeket felezitek (közös pénzből fizetitek), vagy mindenki a saját vendégei arányában fizet?
  4. Számíthattok-e szülői segítségre, és ha igen, akkor milyen összegben? Itt fontos megjegyeznem, ha bármelyik szülő hitelt vesz fel az esküvő kedvéért, illik azt visszafizetni neki a nászajándékba kapott pénzből.
  5. Végül pedig: mennyit szántok a nagy napra?

 

Persze az ötödik kérdésre a legnehezebb válaszolni, főleg ha azt sem tudjátok, mi mennyibe kerül körülbelül, így ehhez újabb segítséget nyújtanék.

  1. Először is ha már megvan a vendéglista, tudnotok kell, hogy hányan lesznek jelen a vacsorán. Az esküvői helyszínek általában komplett csomagokkal várják az ifjú párt, így ha a helyszínt kinéztétek, körülbelül már azt is tudjátok, hogy mennyi lesz a vacsora ára. Ez a legtöbb helyszínen 11-15 000 Ft körül mozog fejenként. Persze a határ a csillagos ég, ha van pénzetek és szívesen költitek a családotokra, számos exkluzív ajánlat van már hazánkban is. Ha viszont családi segítséggel magatok főztök, vagy főzettek, ennél jóval olcsóbban is kijöhettek, de azt kell hogy mondjam, 6-7 000 Ft alatt még a klasszikus falusi lagzi sem megvalósítható a mai árakkal. 
  2. Ha kiszámoltátok, mennyi lesz a vacsora ára, máris közelebb kerültetek ahhoz, hogy reálisan lássátok a helyzetet. A következő nagy tétel általában a menyasszony és a vőlegény ruhája. Ha használtan vagy szuperolcsón szerzitek is be ezeket, akkor sem megúszható a tétel 50 000 Ft alatt, viszont egy trendi menyasszonyi ruha kölcsönzési díja akár 200 000 - 400 000 Ft is lehet. És ez nem tartalmazza még a cipőt és a kiegészítőket (amihez remek áron juthatsz webáruházunk kínálatából).
  3. Ezután jönnek a szolgáltatók, itt válasszátok ki, hogy mire van szükségetek.
    1. A gyűrűk általában 20 000 Ft és 300 000 Ft közötti összegben szerezhetők be, ez függ a mérettől, anyagtól, díszítettségtől és egyediségtől. Nézzetek utána, hogy ami nektek tetszik, körülbelül mennyibe kerül!
    2. Ha nem munkaidőben tartjátok a szertartást, az anyakönyvvezető díja körülbelül 25 000 Ft, ha kihelyezett esküvőt szeretnétek anyakönyvvezetővel, az körülbelül 70 000 Ft-ba kerül, persze ez városonként változik.
    3. Egy szertartásvezető általában 60 - 100 000 Ft körüli összeget kér el.
    4. A templomi szertartást ugyan nem kötelező díjazni, de 20 000 Ft-ot nyugodtan elkülöníthettek erre a célra is.
    5. A vőfély vagy ceremóniamester díjazása minimum 50 000 Ft-ba fog kerülni, de az átlagos ár inkább 100 000 Ft körül mozog. Egy jó ceremóniamester, aki esetleg idegen nyelven is dolgozik, akár 200 000 Ft-ot is elkérhet a munkájáért.
    6. Egy jó esküvői fotós árai 40 - 50 000 Ft-nál kezdődnek, ha ennél olcsóbbal találkoztok, kezdjetek gyanakodni, hogy elég kreatív, kedves vagy ösztönző lesz-e az illető ahhoz, hogy jó képek szülessenek. Az igazán jó esküvői fotósok árai 200 000 Ft körül mozognak.
    7. Az esküvői videós szintén minimum 50 000 Ft-ot kér az egész napos munkájáért, bár azt kell mondanom, ez is általában több szokott lenni, ez tényleg az alsó határ.
    8. A menyasszony szépítkezése 20 - 30 000 Ft körül biztosan meglesz, főleg ha készíttet a nagy nap előtt próbafrizurát és próbasminket, ami ha nem vagy modell és nincs bejáratott fodrászod/sminkesed, aki rendszeresen készít fel elegáns eseményekre, erősen ajánlott.
    9. A dj vagy zenekar is mélyen a pénztárcátokba nyúl, de ha jól választotok, meg is dolgoznak a pénzükért, hiszen ők felelősek az egész estét jó hangulatért. 100 000 Ft-nál kevesebbet nem érdemes rájuk kalkulálni.
    10. A dekoráció az egyik legdrágább elem, de ezt a mi kínálatunkból is könnyedén megoldhatjátok. Egy főasztal mögötti háttér általában minimum 20 - 30 000 Ft, ám jó hír, hogy a legtöbb étterem nem számít fel külön díjat a teríték és az asztali futók használatáért. Cserébe viszont csak abból választhattok, ami nekik van. A székszoknyák körülbelül 500 Ft/db áron vannak mindenhol, ha nem ti szeretnétek az esküvő délelőttjén felrakni azokat.
    11. A menyasszonyi csokor, kitűzők, kocsidíszek és asztaldíszek szintén több tízezer forintot felemésztenek, ám ha nem ragaszkodsz az élő virághoz, válassz a mi kínálatunkból, így sokkal kevesebből is kihozhatod.
    12. És vannak még apró tételek, amelyekre számolnotok kell, például a meghívók, ültetőkártyák, menükártyák, köszönőajándékok, esetleg a pincérek borravalója.
    13. Ezen túl pedig következnek az igazi extrák, mint például a külső helyszín dekorációja, esetleg bérleti vagy közterületfoglalási díj, csokiszökőkút, koszorúslányok ruhája, galambröptetés, szülőköszöntő ajándék, világítás, hangosítás.
  4. Ha a fent felsoroltakon átrágtátok magatokat, javaslom, hogy készítsetek egy excel táblázatot, amelyben szerepeltetitek a tervezett és a tényleges összegeket, vagy írjatok e-mailt a mieskuvonk.info@gmail.com címre, és mi máris küldünk nektek egy remek mintát ehhez. Így nektek csak ki kell töltenetek, és végső soron ki kell fizetnetek.

 

Megéri előre tervezni, hiszen ha nem teszitek, csúnya meglepetés is érhet titeket, és sokszor csak a költségvetés összeállítása után derül ki, mennyire reális álom, hogy már három hónap múlva meg akartok esküdni. Sokszor ez segít a dátum meghatározásában is, hiszen ha csak nyár végére gyűlik össze a kellő pénz, nem érdemes májusban esküdni és stresszesen várni, hogy kaptok-e eleget náaszjándékba, ami kifutja a költségeket.

 

És még egy fontos megjegyzés, hogy a vendéglistában is segítsünk. Ma Magyarországon egy 40 és egy 80 fős esküvő költségei között gyakorlatilag pár százezer forint a különbség, a dupla mennyiségű vendég nem jelent feltétlenül dupla költséget. Ez jó hír azoknak, akiknél sok a rokon, és persze van pénz is :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mieskuvonk.blog.hu/api/trackback/id/tr967798478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása