mieskuvonk.hu

Menyasszonyképző blog

Menyasszonyképző blog

Az esküvőszervezés első lépései

2015. szeptember 11. - mieskuvonk.hu

Gratulálok, hogy úgy döntöttetek, összekötitek az életeteket, és esküvőszervezésre adjátok a fejeteket! A mindennapok zsúfoltsága mellett ez valóban nem egyszerű, éppen ezért nyújt segítséget az alábbi cikk, hogy mikor mire figyeljetek igazán. Elsősorban egymásra. De persze ezt tudjátok, különben nem keresgélnétek a témában, szóval kezdjük az elején.

Legelőször azt kell eldöntenetek, hogy igénybe veszitek-e profi esküvőszervező segítségét. Nyilvánvaló, hogy egy szakember sok terhet le tud venni a vállatokról, hiszen megvan a megfelelő kapcsolatrendszere, ami nagy segítség, ha nem akartok magatok bejárni 20 helyszínt. Az esküvőszervező tudni fogja, melyik az a 3, amelyik nálatok szóba jöhet, és nemcsak a stílusra és az igényekre figyel, de a költségkereteteket is szem előtt tartja. Viszont a döntéseket akkor is nektek kell meghozni a különböző kérdésekben.

Ha saját magatok szervezitek az esküvőt, az első lépés, hogy nagyjából egy időben hoztok döntést a következő dolgokról.

 

Időpont

 

bbc8bc0b5ad2c256d8cbb2ee2a12f789.jpgElőször is el kell döntenetek, hogy mikor kötitek össze az életeteket. Választhattok egyébként is nevezetes időpontot, például a szülők évfordulóját, ha ez nekik sem és nektek sem jelent problémát, vagy teremthettek teljesen új ünnepet egy addig jelentéktelen nap kiválasztásával. Érdemes végiggondolnotok, hogy a dátum előtti és utáni héten tudtok-e szabadságot kivenni. Nem árt, ha ez időpont kapcsán van B-tervetek is, mivel előfordulhat, hogy az adott napon éppen foglalt a legszimpatikusabb étterem, így döntenetek kell, hogy a helyszín a fontosabb, vagy az időpontból nem engedtek. Ebben az esetben talán a második legjobbal kell beérnetek.

 

Vendégek száma

A másik fontos kérdés, hogy hány fős lesz a vendégsereg. Azt javaslom, hogy nagyon pontosan próbáljátok meghatározni, és írjatok listát már most az elején, hiszen vannak olyan helyszínek, ahol például pontosan 80 embert lehet leültetni. És ha csak nagyjából számoltok, hát, nekem nincs meg az a szöveg, amivel a 81. vendégnek megmondom, hogy ne jöjjön, szóval ne kerüljön rá sor. Ne feledkezzetek meg azokról a vendégekről, akik esetleg kísérőt hoznának magukkal. Hiszen előfordulhat, hogy az unokatesó váltig állítja, nem hoz senkit, mert nincs barátja/barátnője, az esküvő nem a jövő héten lesz, tehát addig ez a helyzet még változhat.

 

Szertartások

A szertartások kérdésében is viszonylag hamar határoznotok kell, mivel ez a további lehetőségeiteket meghatározza. A házasságkötéshez elengedhetetlen, hogy törvényesen, anyakönyvvezető előtt mondjátok ki az igent. Ezt megtehetitek bármelyik Polgármesteri Hivatalban, vagy kihelyezett szertartás esetén olyan helyszínen, ahova az anyakönyvvezető kimegy. A hivatalos anyakönyvet természetesen nem vihetik ki az anyakönyvvezetők akárhova és akármikor, így ha esti, éjszakai, vagy extrém helyszínen történő esküvőt terveztek, erről le kell mondanotok. Ebben az esetben szertartásvezető tudja levezényelni a sc267118879936b92b8c6a98d950894b9.jpgzertartást, aki a hivatalos házassági anyakönyvi kivonat megléte után egy álesküvő keretében összead titeket. Magyarul ez úgy néz ki, hogy a Polgármesteri Hivatalban összeházasodtok, mielőtt megtartanátok a tényleges esküvőt. Ez lehet még aznap délelőtt, de akár hetekkel korábban is. Persze hogy kinek melyik jelenti az igazi esküvőt, az egyéni érzés kérdése. Ennek tudatában kell időpontot foglalnotok az anyakönyvvezetőnél.

 

Egyházi esküvő esetén pedig a választott templom lelkészével kell egyeztetnetek az időpontot és a feltételeket illetően, hiszen ahány ember, annyi szokás. Van olyan lelkész, aki elvárja, hogy a jegyespár mindkét tagja meg legyen keresztelve, másnál ez nem feltétel. Még ma sem divatjamúlt jegyesoktatásra járni a választott templomba, és azon se lepődjetek meg, ha a református pap azt kéri, konfirmáljatok a nagy nap előtt. Persze ha komoly szándéktól vezéreltetve választjátok az egyházi esküvőt, nem csak a nagymama kedvéért, vagy mert az olyan szép, akkor ezek a feltételek nem jelentenek problémát.

 

Ha ezeken túljutottatok, akkor hivatalosan is kijelenthetitek, hogy elkezdtétek szervezni az esküvőt, és szusszanjatok egyet, mert sok feladat van még hátra :)

 

Képek forrása: https://www.pinterest.com/mieskuvonk/blog-fot%C3%B3i/

A bejegyzés trackback címe:

https://mieskuvonk.blog.hu/api/trackback/id/tr457778272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása