mieskuvonk.hu

Menyasszonyképző blog

Menyasszonyképző blog

Kis magyar névtörténelem

2015. október 07. - mieskuvonk.hu

Magyarországon viszonylag sokáig, 1952-ig a házas asszonyok csupán a f40bff755beafb40509ea1ac9e440e4bf.jpgérjük -né képzővel megtoldott nevét viselhették, így ebben az időben szinte nem akadt kivétel ez alól. Nagyon kevesen választották névhasználatukban a lánykori nevüket, főleg azok a nők, akik már a házasságkötésük idején lánykori nevükön voltak ismertek, például Kaffka Margit.

1953 és 1973 között a törvények már lehetővé tették a házasságban élő nők számára, hogy megtartsák lánykori nevüket, viszont ebben az időben még mindig elég kevés volt a lehetőséggel élők száma. Főleg a társadalmi elvárások miatt még ekkor is a legtöbb asszony férje nevét viselte. 

1974 után

jelent meg a ma is kedvelt forma, a Szabóné Kovács Anita, amely egyfajta kompromisszum volt az előző korok hagyományai és a modern világ szükségletei között. Sok ma házasodó menyasszony is szívesen választja ezt a formát, mert büszkén viseli férje nevét, ugyanakkor ragaszkodik a sajátja megtartásához.

Az ezredfordc889b9a1337525db0f05e5a9af9d76de.jpguló környékén újabb igények merültek fel a névviseléssel kapcsolatban, hiszen hazánkban is egyre többeknek fontos volt, hogy nemzetközi szinten is érthető legyen a nevük, így például külföldi szövegekben a Péterné Szabó alakra bárki joggal hiheti, hogy a Péterné az illető keresztneve. Angolszász mintára terjedni kezdtek a kötőjeles családnevek, illetve egyre gyakoribbá vált, hogy a feleség saját családnevét a férj családnevére cserélte. 

Magyarországon a Szabó Péterné alakot viselő nők élnek a legtöbben, ám köztük egyre kevesebb a fiatal, elmúlt években házasságot kötött nő. A népszerűségi sorrendben a Szabóné Kovács Anita alak követi. Ez a két forma a magyar, házasságban élő nőknek több mint felét teszi ki, ezekhez képest az egyéb alakok egyelőre sokkal kisebb arányt képviselnek. 

 

  

 

Ha van kedved, töltsd ki ezt a kérdőívet a névviselésről: 

https://docs.google.com/forms/d/1g_znEuslXuES_WHtl_pyv2MV_7DFaZxZKybikqih4aU/viewform?c=0&w=1  

Hétvégén közzéteszem az eredményeket is!

 

 

Forrás: Fercsik Erzsébet: A magyar asszonynevek hagyományos és új formái

Képek forrása: https://www.pinterest.com/mieskuvonk/menyasszonyi-ruh%C3%A1k-wedding-dresses/

 

Megváltozott a neved? Íme a teendők!

Férjhez megyek, mi legyen a nevem?

A bejegyzés trackback címe:

https://mieskuvonk.blog.hu/api/trackback/id/tr167892444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása